Pri obci Betliar je lesný požiar, zasahujú hasiči s vrtuľníkom

06.08.2013 Rožňava

Betliar 6. augusta (TASR) - Lesný porast horí aktuálne pri obci Betliar v okrese Rožňava.

Požiar na značnej rozlohe je v lokalite Stádielko vo Volovských vrchoch.

""Lesný požiar likvidujú hasiči z Rožňavy, Košíc, Dobšinej a Popradu. Z dôvodu náročnosti terénu bola na likvidáciu nasadená aj letecká technika a špeciálne vycvičení hasiči z modulu leteckého hasenia. S požiarom momentálne bojuje 40 profesionálnych a dobrovoľných hasičov," uviedla pre TASR hovorkyňa Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) Silvia Jančovičová.

Horí lesný porast, kalamitné drevo a malo by ísť aj o požiar koreňového systému. Na miesto povolali ďalšie jednotky hasičov, pomáhajú aj dobrovoľní hasiči z okolia.

Príslušníci HaZZ z Rožňavy na mieste zasahujú od 14.00 h.

V súvislosti s náročnosťou hasebných prác aktivovali riadiaci štáb, ktorý na mieste riadi logistiku, nasadenie síl a prostriedkov, a rozhoduje o taktike hasenia.

"Likvidácia lesných požiarov je náročná najmä z hľadiska logistiky, zabezpečenia dodávky hasebnej látky na požiarovisko a v mnohých prípadoch si vyžaduje nasadenie veľkého počtu hasičov, a špeciálnej techniky vrátane leteckej techniky," priblížila Jančovičová.

Podľa informácie od hasičov vrtuľník letky ministerstva vnútra z Popradu s 3000 litrovým bambi vakom zasahoval do 18.00 h proti ohňu desaťkrát.

Podvečer nasadili do boja s požiarom aj dva vojenské vrtuľníky Mi-17 s bambi vakmi z Prešovského vrtuľníkového krídla. "Vzdušné sily Ozbrojených síl SR požiadal o pomoc Hasičský a záchranný zbor z dôvodu rýchlo sa šíriaceho požiaru koreňového systému," informoval TASR komunikačný odbor Ministerstva obrany SR.
 

Vyberte región